вторник, 18 октомври 2022 г.

Цензура или нещо друго ?

 https://terminal3.bg/nouvel-observateur-blgarija-pionkata-na-moskva/ 


В новия брой на влиятелния френски ежеседмичник L’Obs е посветена статия за “България – пионката на Москва” от специалния кореспондент Жан-Батист Ноде. Публикуваме цялата статия в превод на български.

По времето, когато България се присъединява към Европейския съюз през 2007 г., след като в продължение на половин век е била неглижирана държава зад желязната завеса, руският посланик в Брюксел отправя скандално изказване. Тази малка балканска държава, казва той, “ще бъде новият троянски кон в Европейския съюз”. Но ето че от началото на януари София поема шестмесечното председателство на Съвета на ЕС. Откъснала ли се е тя от орбитата на Русия, за да се скачи с Европа? В своя апартамент в българската столица, който е добре отопляван благодарение на руския газ, от който България е почти напълно зависима, известният разследващ журналист Христо Христов казва с въздишка: “Една от стратегическите цели на Путин е да раздели, да отслаби и след това да унищожи Европейския съюз, разчитайки основно на България. Ако руснаците успеят, а това не е изключено, нашата държава ще попадне отново в лапите на Москва.”

Въпреки това българите не считат, че държавата им е руска колония. Те гледат на себе си като на източния корен на европейската цивилизация. Това се дължи на факта, че по време на Средновековието българските светци Кирил и Методий са разпространили кирилицата, която позволява християнизацията на Киевска Русия, славянския предшественик на Украйна, на Беларус и на Русия, които не са съществували като тези държави по това време; кирилицата позволява и европеизирането на Източна Европа. Но за да изпълни своята нова империалистка мечта в Европа, Голямата, Вечната и Свята Русия използва всичките си предимства, решена да изиграе картата България, използвайки политическите си, икономически, религиозни, културни и исторически връзки.  

Профилът е спрян
Този акаунт е спрян.
29.04.2018 г. — В новия брой на влиятелния френски ежеседмичник L'Obs е посветена статия за България - пионката на Москва от специалния кореспондент ...
Липсващи: ст ‎| Трябва да включва: ст

29.04.2018 г. — В новия брой на влиятелния френски ежеседмичник L'Obs е посветена статия за България - пионката на Москва от специалния кореспондент ...  

Няма коментари:

Публикуване на коментар